Muziek

Dscn1409

Muziek vormt mijn inspiratiebron

Muziek zet iets in gang,
waardoor gevoelens loskomen,
die maken dat je leeft

Via Muziek kom je zomaar bij mensen
binnen, waar je anders niet bij kunt komen

Wanneer een contact stroef verloopt,
breekt Muziek door barrières heen

 

Ik ben opgegroeid in een muzikale familie en ontdekte al op jonge leeftijd wat muziek met je doet.  Vooral het samen musiceren inspireerde mij. Omdat mijn moeder zangeres was en veel concerten gaf, studeerde ik de concerten met haar en andere zangers in. Het was Simon C. Jansen die me aanraadde van begeleiden mijn beroep te maken.

 

***


Aan het Gronings Conservatorium behaalde ik mijn docentendiploma bij Rob van Deinse en vervolgde mijn studie bij Thom Bollen aan het Utrechts Conservatorium voor de aantekening Begeleiding en Kamermuziek. Daarnaast werd ik gecoacht door Rudolf Jansen en Ton Hartsuiker.

 


Na een cursus NLP in Nijmegen en een post-HBO-opleiding loopbaanbegeleiding besloot ik een eigen bedrijf te starten in het coachen van musici bij het ontwikkelen van hun loopbaan. Er volgden verschillende loopbaantrajecten binnen de omroep,  ik begeleidde individuele musici naar werk en gaf workshops o.a. aan de HKU te Utrecht. Bij het coachen lag de nadruk op zelfstandigheid, presentatie en communicatie. Voorafgegaan door een traject van bewustwording van de eigen Unieke Kracht. Bij het Fonds voor de Podiumkunsten stelde ik voor deze vaardigheden in een post-HBO-opleiding aan conservatoriumstudenten aan te bieden. Helaas kreeg men de financiering niet rond (het was begin jaren 90 en de nadruk binnen de conservatoriumwereld lag meer op prestatie) en het plan was van de baan. Omdat het in je eentje lastig is zulke grote projecten te begeleiden verdwenen mijn plannen en ideeën in de kast. Gelukkig wordt er nu heel anders naar het vak gekeken (ook uit pure noodzaak) waardoor ik mijn ideeën, die nog steeds heel actueel blijken te zijn, weer in kan zetten. Onder andere aan de Hogeschool Leiden coach ik met veel plezier studenten naar het zelfstandig ondernemerschap, waarbij communicatie en presentatie de belangrijkste pijlers vormen. 

 

***
 

Ik ben een gediplomeerd pianodocente met bijna 40 jaar leservaring, die dankzij haar leerlingen en de ontwikkelingen binnen het vak steeds dichter bij haar Unieke Kracht is gekomen, namelijk het lesgeven en coachen aan de piano met als doel:

Ontspanning

 Plezier

Opheffen van blokkades

Opheffen van faalangst

Werken aan Zelfvertrouwen.

Vanuit de houding, keuze van muziek (alle stijlen kunnen aan bod komen) en manier van spelen ben ik in staat te zien en analyseren hoe het contact met het instrument is, zodat niet alleen het pianospelen voldoening en plezier geeft maar ook de muziek door je lijf gaat stromen. Bij kinderen ligt het accent vooral op spelen, ontdekken en genieten.

Naast docent ben ik actief als zangbegeleider en zangcoach, waarbij de interpretatie, houding en presentatie kernwoorden vormen. Ik coach ook duo's zang/piano of andere ensembles en geef regelmatig workshops aan verschillende hogescholen op het gebied van presentatie en communicatie.

 Natuurlijk speel ik zelf ook regelmatig als vaste pianiste van ensembles als Ad Libitum, blaaskwintet Terra, het Berlage Trio, het duo PerDue met fluitist Jan Hollanders en zangers als Annelies Lamm en  Karin Brunt.